Wednesday, May 9, 2012

of the HIV & Thalassemia test

did mine last week on Monday. sambung cuti terus ke isnin 1st May tu. called kk bdr botanic 2 weeks before for an appointment and bila sampai2 je last week, org kaunter tu ckp hiv test kat situ sebenarnya x need any appointment. haha. but just in case kaaan, since they pun accept my request when i called for appointment the other day, so call je lah.

it should be at 2.00pm but since pagi tu i was in bangi to settle few things, tersampai lambat. alah, 30 mins late je. but still ecan dh agak bising. he was punctual as always lah kan. hmmppffh.

he got us the nombor giliran and borang hiv test. lepas fill in all the forms (for ladies mmg lagi byk dari lelaki lah kan borang2 dia) return the forms kat kakak kaunter and wait forur number to be called for pendaftaran. and then we were asked to go to the lab pulak to check darah. and yes, lelaki cucuk hujung jari je but i kene cucuk kat lengan sbb kk bdr botanic buat sekali test for thalassemia. mmg compulsory if buat kat situ (this is what the lab lady bgtau la). so the HIV test dh clear :D siap excited tgk the line kat tools dia tu ada 1 or 2 n gelak2 ngan kakak yg buat test tu lagi.

then hantar darah to lab belakang dia n wait for the result around 10 mins gitu. masa i got my result, org yg hantar the result tu tgk my result and pandang i mcm ade something but i was too busy nk cepat2 siapkan everything. so i thought itu saje lah kene buat. rupanya hv to go to the outpatient dept utk jumpa doc pula. so we went. mula2 jumpa nurse to check tinggi, blood pressure and berat semua lah. then dia kutip all the forms anta kat OPD punya kaunter and we waited again to see the doc.

haish. the moment masuk bilik doc mcm happy2 siap marah ecan x bagi dia masuk lagi. (sebab masa masuk bilik yg to check blood pressure etc tadi, ecan sibuk ikut smpai nurse gelak2 tanya "encik ni siapa? kenapa ikut masuk?" haha. malu i) but masa keluar bilik tu je, rasa menyesal sgt x bagi ecan ikut masuk. haih.

the lady doc was very nice. senyuuuum manjang. but when she first tgk my result, muka mcm berubah sikit but still, senyum2 n ajak borak2 sikit. after this and that, barulah dia ckp... something's wrong with my blood test result. idk why, but my reaction was mcm xde pape je. haha. gelak2 tanya dia what's wrong doc bla bla. and then i was asked to go for another blood test and dia terus buatkan appointment end of this month. hmm...

bila keluar, ecan tanya mcm2 pun my reply mostly "alamak, x tau. tak tanye doc td." or "emm..lupe lak tanya td" tu yg mcm regret x bawak ecan masuk sekali. sbb ecan is this person yg sukaaaa tanya byk soalan and selagi x paham selagi tu lah dia tanya. me on the other hand, masa tau ade something wrong tu, mcm pasrah je laaah.

so my advice is, buat je lah thalassemia test tu. x lama mana pun nk compare if tiba2 ada future complication. at leats, dpt tau skrg bolehla ada precaution ke, ape ke... i was a bit reluctant to do the test pun mula2. sbb yakin je sihat, but then bila kene buat, buat je la and tiba2 dpt tau mcm ni. haaa..nasib baik buat test.

but the doc said x confirm lg pun. it could be something else. and keluar je terus call syai n report balik ape doc ckp n bgtau dia my blood test result. she said the same juga. jgn risau sgt. maybe it was nothing. or it could be something yg x bahaya.

hmm. insyaallah. :)

4 comments:

QASEH AZIZ BRIDAL said...

Join 1st GIVEAWAY dari QASEH AZIZ BRIDAL dan berpeluang memenangi tajaan kami. :D

Irma Nadira Inez said...

Hi how is the blood test for both HIV and thalasemia cost you yer?

Irma Nadira Inez said...

i mean how much..hehhe

maryaaaaaaa said...

cost me RM1 only. for registration :) i think all klinik kesihatan pun sama..