Thursday, April 12, 2012

white boxes

deciding on the wedding favors wasn't easy. yo lah, nak nye yg murah, jimat TAPI cantik & berbaloi. ngeh. ikut hati, nk bagi telur rebus saje sbb rasa mcm classic je kan... but but but, i dont like seeing kids running around with telur rebus and i dont dont dont like seeing telur rebus yg penyek2 or pecah2. sbb i dont like the smell and mcm geli tgk kat tanah nnt telur yg ter-dipijak2 org. rumah kampung saje, and kenduri rewang pulak tu. mmg haruslaaaaah ramai budak2 akan main2 berkejaran kat keliling khemah kan. if laaa dpt buat wedding kat dewan, confirm i bg telur je. hehe.

so we started toying with the idea of homemade pinapple+papaya jam considering it could be done and so mak started looking for the pinapple & papaya.
but bila dh kira betul2, i pulak yg mengada2 nak look for other alternatives (i'm a cheapskate, i know. lol) yg maybe cheaper. hehe. pinapple & papaya je dh berapa cost tu, nk beli jar lg, nk deco jar lg. and i have 1.5k jemputan. heheheh. maybe nk bagi guest for nikah je kot...

then, masa beli barang dapur kat tesco, terfikir nk use herbs&spices pulak.
pack them in pouches mcm lagi best lak :) dhla bau sedappp.

the only concern is, kang org buang kang sbb x tau nk buat ape ngan herbs&spices tu kang~ hehe. so we went and check harga2...and siap plan how to pack the spices etc lah. still, x puas hati and nk cari other alternatives to be added to the list.

and then the brother suggested chocolate bar and siap tanyekan kwn dia yg ada mak keje kilang coklat. and me, terus minta sheda tanyakan kwn dia yg keje kilang coklat. and check cheaper chocs kat tesco, giant& kedai2 borong. ok gak. then, leh order personalised wrapping paper dia kan...
arghhh the temptation to get personalised choc bar sgt tinggi. kbye.

we didn't have any decision until last week. when mak texted me "i've bought the boxes from bagus and i've got the quotation dari uncle kedai borong tu. tonight we check together eh the list to choose ape nak isi in the box". heheh. i guess i can no longer look for other alternatives kan. stick je lah ngan ape yg dh di-plan. nk over2 sgt kang budget lari pulak. so yesterday kan cuti, and i've started folding the boxes into shapes. dapatlah 160 boxes sambil2 tgk tv tu. :)
some of the boxes. nenek pun tlg lipat :) (though some she folded terbalik. hehe. yg bahagian dlm, dia jadikan luar. apstu bila bgtau, dia kata "nampak aje ye. mana dlm mana luar. mcm sama je." haha.)
the white boxes from BAGUS Bakery. beli yg kat Klang branch je. dekat. and yep, it still is 12 cents per piece. :) before ni google around to check the price, some say 12 cents, some say 15 cents. alhamdulillah dpt yg 12 cents punya price.
the box. nanti we'll deco with ribbons kot. that one, nk kene ask help from the cousins. banyakkkk kot kotak -.-" and oh, the laces nk enterprem gak. hehe. bosan menggunting & menjahit laces, lipat kotak, bosan lipat kotak, sambung gunting & jahit. hehehe :)




No comments: