Wednesday, October 15, 2008

hari biru

tak.hari ni aku x pakai baju biru tp aku pakai baju purple sbb semalam pinat suro pakai eyeshadow purple.
sbb maxis ckp hari ni hari hadiah merah so aku pun nk ckp hari ni hari biru aku.

kalau dulu zaman student aku rs mcm x saba nk kerja.sbb nnt xyh bz siapkn assignment yg selalu mcm x penah abes.tanyela kwn2 yg still belajar skrg ni...mostly semua ckp x sabar nk abes study, nk keje so that leh ade byk masa lapang.
emm...aku rs xdela byk sgt pun masa lapangnye. abg aku pun pnah ckp die pun rs skrg die mcm x seseronok dulu sbb..emm..sebenanye xtaula ape sbb die.

1.mmg bila kerja x perlu siapkan assignment, x perlu g kelas semua. tapi....ade office hour.make perlu bekerja.x boleh suke2 hati keluar berfoye atau lepak di kedai mamak (ade je yg buat mcm tu tp...lantak diorg la) ye.kalau nk keluar kerana urusan penting, kene inform kat org2 atasan dulu. banding ngan dulu, rasenye kalau xde kelas je..aku mesti akan angkut bdk2 pergi jayjay. haha. senang je hidup mase tu.x yah pk mcm2. cumenye, sakit kepala time buat assignment n time nk pekse je kot.
2.bekerja means kene start a new chapter in life. kenal kwn2 baru dan orang2 sekeliling yang baru dan persekitaran yang baru. dan harusla org yg dh lame kenal aku patut tau aku sangat malas memulakan sesuatu yang baru. dlm erti kata lain, aku rasa dh puas hati dgn orang2 yg aku kenal dan tempat2 yg aku tau selame ni. make ini adalah satu cabaran yang agak besar utk aku. (aku x kesah kalau korg nk kate xdela besar sgt cabaran ni sbb pd aku, ianya besar.cukup besar)
3.dulu aku rase bz macam manepun aku, aku masih rase sempat nk buat macam2. pendek kate, 24 jam sehari tu cukup utk aku buat mcm2.tp skrg, aku mcm nk mintak entra 1 hour pun jadila so aku leh tdo lebih sikit, leh ade mase nak o9 lebih sikit, leh ade mase nak abeskan buku yg aku bace dgn lebih cepat sbb aku x saba nk beli buku baru, leh ade mase nak masak dan makan sedap2, leh main game lame2 sket, leh keluar jumpe kwn2, leh ade mase utk buat aktivit kegemaran spt window shopping dan membuat kuih dan biskut, and i can spend more time talking on the phone with pinat.

dont get me wrong.i am not lamenting nor regretting.i just hope that those friends of mine (who seems to text me telling me that they could not wait any longer to graduate and work) that somehow, they will miss being a student once they started working. and i know, it all depends on how you live your life as a student before you graduate but come on...once u work, u have another responsibility (or it could be responsibilities) on your shoulder. you have to live up to more expectations.

bila ada tambahan tanggungjawab dan jangkaan, maka akan tidak seseronok dulu.

No comments: